Det bæredygtige arbejds- og erhvervsliv

Et arbejdsliv, vi kan holde til at holde af!

Hvad betyder bæredygtighed?

Det bæredygtige arbejds- og erhvervsliv definere vi som værdighed indenfor de cirkulære dynamikker, der eksisterer hos personen, organisationen og relationen imellem. Det handler om at ære fortiden, være I nutiden, kære for fremtiden og lære af helheden.

Begreberne udfoldes her på siden.

Værdighed - alle er værdige til et godt arbejds- og erhvervsliv

Vi bruger værdighed som det bærende princip for at mødes i respekt:

  • Om at anerkende menneskers værd
  • Om at have muligheder for at udvide vores horisont og værdi
  • Og værdsætte andres glæde og værdier.

Cirkulære dynamikker

Det bæredygtige arbejds- og erhvervsliv kræver, at vi har bevidsthed på cirkulære dynamikker fremfor lineære forløb.

Cirkularitet

Ligesom Ellen MacArthur Foundation har visualiseret den cirkulære økonomi gennem et sommerfuglediagram, har vi udviklet en model, der illustrerer de cirkulære dynamikker i det bæredygtige arbejds- og erhvervsliv. Vores butterfly-model viser, hvordan personer og organisationer udvikler sig i parallelle kredsløb – fra forankring til transformation – og hvordan disse bevægelser mødes i en fælles akse. Det er vores overbevisning, at det bæredygtige arbejds- og erhvervsliv fortjener samme vægt og opmærksomhed som det bæredygtige produktionsliv.

I modellen repræsenterer aksen den centrale linje, hvor de cirkulære dynamikker spejler og påvirker hinanden. Jo længere ud i modellen, man bevæger sig, jo større er kompleksiteten og konsekvenserne af forandringen. En forandring i ovenstående elementer påvirker nedenstående: Identitet eller vision påvirker både kundskaber og kultur. Derfor er det ofte hensigtsmæssigt at begynde i de inderste dynamikker og bevæge sig udad, efterhånden som situationen kræver det. Det betyder ikke, at forankring og fremdrift altid rummer løsningen – men, at det er værdifuldt først at undersøge disse lag, før man iværksætter mere omfattende forandringer.

I den cirkulære økonomi handler det inderste kredsløb om at vedligeholde og forlænge værdien af produkter. Tilsvarende udgør forankring den inderste dynamik i det bæredygtige arbejds- og erhvervsliv. Det er her, hvor mindst forandring skaber størst værdi. For organisationen handler det om at skabe tilknytning – styrke i sammenhængskraft og forbundethed til organisationen. For personen handler det om at finde tilhør og mening. Når dette mødes, udvikles en bæredygtig kultur, hvor mennesker føler sig engagerede og trives i det, de er i.

Som den cirkulære bevægelse bevæger sig længere ud, vokser kravet til indsats. I dette kredsløb skabes fremdrift. For organisationen handler det om aktivering af potentialer i organisationen for at styrke kulturen eller opkvalificere kundskaber, som matcher forretningens koncept og behov. For personen betyder det at kvalificere sig til at indgå i kulturen eller den kundskab, som konceptet kræver. Fremdrift kan dermed have både en kompetencebaseret faglighed og medmenneskelig relationel karakter. 

Innovation indtræffer, når ønsket om forandring er større og rettet mod at gentænke, skabe nyt og redefinere måden, man indgår i helheden på. For organisationen handler det om at organisere og definere hvad organisationen kan og vil ved at tilegne sig nye kundskaber eller arbejde mod en ny vision. For personen er innovation en positionering. Det kan komme til udtryk ved at bringe sine kundskaber i spil i en ny sammenhæng eller det kan betyde at tage skridtet ind i nye organisatoriske felter.

Transformation er den dybeste og mest omfattende form for forandring – den, der påvirker selve identiteten. For organisationen kan det være en fundamental omlægning af struktur, mission og selvforståelse. Det har indflydelse på visionen eller identiteten ved for eksempel at henholdsvis gå ind i nye markeder eller ændre sin kerneforretning og redefinere sin eksistensberettigelse. For individet er transformation tæt forbundet med karrieredannelse. Det kommer til udtryk som udvikling af vision eller identitet: Eks. henholdsvis et skifte i rolle, anciennitet – fra medarbejder til leder – eller en helt ny karrierevej –  fra ansat til selvstændig. Transformationen ændrer ikke kun det, vi gør – men også det, vi er.

De cirkulære dynamikker kan udløses både reaktivt og proaktivt, som pilene i modellen illustrerer. I opstarts- og dannelsesfaser – både for organisationer og individer – sker bevægelserne ofte proaktivt. Senere i livs- og organisationscyklussen kan bevægelserne i højere grad være reaktive – udløst af ydre omstændigheder, skiftende krav eller nødvendige tilpasninger. Uanset udgangspunkt handler det om at være bevidst om de dynamikker, der påvirker organisationen, personerne og relationerne imellem for bedst muligt at kunne navigere i det og skabe forandring. At kunne bruge modellen som refleksionsredskab for bæredygtig bevægelse. 

Væredygtighed. Æredygtighed. Læredygtighed. Kæredygtighed.

  • Væredygtighed handler om at stå stærkt i sin kerne og agere i integritet med sin identitet – med nærvær i samtidens kompleksitet.

  • Æredygtighed er evnen til at respektere og bygge videre på det, vi kommer af og dér, hvor vi vil hen – at forbinde fortidens læring med fremtidens vision.

  • Læredygtighed er drivkraften til at udvikle sig, lære nyt og omsætte kundskaber i praksis. 

  • Kæredygtighed er at handle med omtanke, hvor menneskelighed og relationel ansvarlighed er integreret i dét, vi gør.

Involverede parter - Personen, Organisationen og Relationen

Personens arbejdsliv
Som en del af det bæredygtige arbejds- og erhvervsliv indgår den enkelte persons proces og udviklingsbane. Det handler om at finde sin egen vej som individ i de dynamikker, der opstår i samspillet med organisationerne – og om at forstå sin rolle i de relationelle og strukturelle bevægelser, man er en del af. Det sker med bevidstheden om, at disse dynamikker – og hele individets udvikling – vil forandre sig over tid og gennem forskellige livsfaser.

Organisationen og erhvervslivet
Organisationer spiller en afgørende rolle i at skabe rammer for bæredygtig praksis. Det handler om at erkende vigtigheden af organisatorisk bevidsthed om de mange dynamikker, der præger både individer og fællesskaber – og om at tage ansvar for den indflydelse, organisationen har. Det gælder både ansvar for profit og for de personer, der er involveret, samt for de relationer og påvirkninger, der rækker ud i samfundet og omverdenen.

Relationen og kulturen – det kollektive og fællesskabet
Relationerne mellem mennesker og den kultur, der opstår i deres samspil, er limen i det bæredygtige arbejdsliv. Det handler om at tage medansvar – både som person og som organisation – for at skabe velfungerende relationer og fællesskaber, hvor alle oplever værdighed. Det indebærer også at anerkende, at vi kommer med forskellige perspektiver, behov og drømme – men, at vi i mødet med hinanden kan finde fælles mening, retning og menneskelighed.

Fortid, nutid, fremtid

Siden Brundtlandrapportens første definition af bæredygtighed i 1987 – “en udvikling, som opfylder de nuværende behov, uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare” – har ‘tid’ været en grundlæggende dimension i forståelsen af bæredygtighed. Det er derfor også et centralt omdrejningspunkt i vores tilgang.

Vi ser bæredygtighed som en bevidsthed, der strækker sig over tid – et ansvar, der rækker bagud, er til stede nu, og peger fremad.

Vi ærer fortiden ved at have respekt for den historie, vi bygger på.

Vi er til stede i nutiden med blik for den kontekst, vi agerer i.

Vi kærer os om fremtiden ved at tage ansvar for, hvordan vores handlinger i dag påvirker den verden, vi giver videre – og viser omsorg for de generationer, der kommer efter os.

Et arbejdsliv med liv

Et arbejdsliv, hvor du er tro mod dig selv, tro mod dit formål og tro mod dit gøremål.

Hvordan mestrer vi det bæredygtige arbejds- og erhvervsliv?

Hos Ex3 omsætter vi de cirkulære dynamikker i det bæredygtige arbejds- og erhvervsliv til praksis gennem vores metode og værktøjer: PCI® (People Culture Intelligence).

Modellen for de nye cirkulære dynamikker viser dynamikkerne, der eksisterer, men ikke hvordan disse dynamikker udvikles til bæredygtige værdige dynamikker. 

Med PCI® skabes bevidsthed og empowerment til at udvikle dynamikkerne bæredygtigt . Med dem gør vi det muligt at måle, forstå og styrke kulturel, personlig og organisatorisk bæredygtighed – ikke som engangsindsatser, men som en integreret og vedvarende praksis.

Værktøjerne kombinerer data, dialog og dannelse i én samlet tilgang.

Vi tror på, at det er i spændet mellem ekstraordinære personer, ekspansive organisationer og begejstrende relationer, at den største værdighed opstår – og at bæredygtighed i arbejdslivet kræver præcise indsigter og modige dialoger. Derfor er PCI® både analyseværktøjer, og katalysatorer for reel forandring og fælles udvikling.

"Vi begriber med vores begreber, og har vi ikke begreber, hvormed vi kan begribe, så..."

Citat af Steen Hildebrandt, og vi er helt enige. 

I konteksten af det bæredygtige arbejdsliv understreger dette citat vigtigheden af at udvikle og anvende begreber, der fremmer trivsel, samarbejde og meningsfuldhed. Ved at bevidstgøre og justere vores sprog kan vi skabe en kultur, der understøtter både personens og organisationens udvikling.

Derfor har vi i Ex3 People brugt megen tid på at finde de helt rigtig begreber, hvor vi med konkrete værktøjer kan begribe og styrke det bæredygtige arbejdsliv. 

Begreber er kernen af vores metode for både data-, dialog- og dannelsesdelen. Med vores begrebsunivers og tilhørende værktøjer konkretisere vi det bæredygtige arbejdsliv, så I også kan begribe det. Både på person- og organisationsniveauet.

“Det er noget forunderligt ved mennesket: Jeg kan udmærket vide en masse om bæredygtighed og om bæredygtig ledelse, jeg kan være ekspert i bæredygtig ledelse, men når det kommer til min egen praksis, mine egne daglige handlinger, så kan jeg finde på at gøre noget helt andet.”
Steen Hildebrandt

Netop dét faktum taler for, at vi giver processen tid – gennem dannelse. For alt for mange af os er fanget i ‘knowing-doing’ gabet. Vi ved mentalt, at vi skal gøre bedre, men vi gør det endnu ikke. Gabet skal lukkes, hvis vi for alvor skal mestre det bæredygtige arbejdsliv. 

I er ikke alene - og dét er vi heller ikke

Flere og flere ser vigtigheden af at knække koden til det bæredygtige arbejdsliv. Steen Hildebrandt er bare én af dem. Tænketanken Bæredygtigt Arbejdsliv, bestående af 8 ph.d.’er stiller skarpt på følgende væsentlige punkter:

Arbejd organisatorisk med forebyggelse og involvér dine medarbejdere

Arbejd organisatorisk med forebyggelse og skab mulighed for, at medarbejderne kan diskutere, hvad der begejstrer og belaster i arbejdet, og hvilke mulige løsninger, de ser. Samtidig bør det afklares på hvilket niveau, problemet er opstået, og hvor det bedst kan løses. Er det på et individuelt, gruppe-, ledelses- eller organisatorisk niveau? 

Dette er grundlaget bag vores PCI® Metode. Her inviterer vi til en løbende og kontinuerlig datadrevet kulturdialog, som baseret på høj psykologisk tryghed, åbner op for en ærlig dialog. Kultur er mekanismer mellem mennesker og dialogmodellerne åbner for, at ansvaret tages dér, hvor det hører hjemme. Forbedringsforslag forankres dybt ved høj involvering og samskabelse. Vi har udviklet kulturanalyser og -dialogmodeller, der dækker individuelt, teams, ledelse og organisatorisk. Med øget bevidsthed dannes både mennesket, sproget og ledelsesformen. 

Ledere skal have mulighed for at blive uddannet i ledelse af arbejdsmiljø og i viden om samspil mellem produktivitet, kvalitet og arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøuddannelse for ledere bør ekspliciteres og prioriteres på linje med øvrige strategiske indsatsområder som for eksempel økonomistyring.

Ex3 People’s ledelsesTEAMuddannelse fokuserer netop på kulturlimen, der binder fagledelse, driftsledelse, personaleledelse og strategisk ledelse sammen og får det hele til at gå op i en højere enhed. Her bliver jeres ledelsespotentiale over tid udviklet og frisat, og jeres sammenhængskraft styrker hele organisationen mod en stærkere vision, identitet og ledelsespraksis. I hjælpes til at teame op og skabe bedre og sundere resultater i ledelsesteamet og for medarbejderne. Med løbende PCI® Kulturanalyser og -dialoger laver I datadrevet kulturudvikling, der gør jer skarpere i hverdagen. Formen gør, at I udvikler jer kontinuerligt og platformen sikrer, at I samler og integrerer jeres ledelsesguld. 

Styrk lederfællesskaber til fælles bedste. Styrkede ledelsesfællesskaber og bæredygtig ledelse skabes blandt andet, når man deler viden og erfaringer. Målrettet arbejde med kollegial støtte, erfaringsudveksling, sparring i forhold til konkrete, vanskelige og måske dilemmafyldte problematikker, udvikling af egen daglig ledelse etc., vil være vigtige omdrejningspunkter.

Hos Ex3 People har vi ofte oplevet, at en ledergruppe ikke nødvendigvis er et lederteam med sammenhængskraft. Derfor starter vi altid med at opbygge dette vigtige fundament. PCI® Teamhjulet kan være løftestangen, eller I kan vælge vores ledelsesTEAMuddannelse, der over 30 måneder er en (ud)dannelse til hele lederteamet, der sikrer fælles retning, styrket kultur og stærke resultater – på den bæredygtige måde. 

At være opsøgende og på forkant forudsætter, at man har et godt kendskab til status på afdelingens opgaver og medarbejdernes situation. Er man som leder opsøgende, har systematisk kontakt og følger op på medarbejderne, kan det understøtte medarbejdernes ejerskab til løsninger, flow og kvalitet og, at de føler sig værdsat.

Her har vi udviklet dels data- og dialogmodeller til at understøtte netop dét samtidig med, at vi har udvikle en ledelsesTEAMuddannelse, der klæder lederen bedre på til at kunne løse den opgave også ved at arbejde med egen følelsesmæssige intelligens. 

Alle fokusområder fra tænketanken er tilgodeset i vores PCI® Værktøjskasse, som I selv kan blive certificeret i.

Farvel til kortsigtede løsninger, og goddag til nye langsigtede løsninger, der sikrer det bæredygtige arbejdsliv for fremtiden.

Et bæredygtigt mindset gør en verden til forskel OG gør en forskel i verden. 

Bæredygtighed skal reflekteres i både personlig trivsel og organisatorisk profit.

Vi skal bære vores valg og bæres af dem. 

Et værdigt arbejdsliv styrker trivsel, performance og fællesskab.

Mennesker forlader ikke jobbet – de forlader den dårlige stemning. Og de bedste rejser først. Hvis ikke værdigheden er tilstede, så trækker vi os – deraf begrebet silent quitting.

Du kan hurtigt mærke en dedikeret indsats på bundlinien. Både den følelsesmæssige OG den økonomiske.  

Lad os tage en uforpligtende snak om det bæredygtige arbejdsliv

da_DKDanish