Det bæredygtige arbejds- og erhvervsliv

Et arbejde, vi kan holde til at holde af!

Hvad betyder bæredygtighed?

Det bæredygtige arbejds- og erhvervsliv definere vi som værdighed indenfor de cirkulære dynamikker, der eksistere hos personen, organisationen og relationen imellem. Det handler om at ære fortiden, være I nutiden, kære for fremtiden og lære af helheden.

Der er nogle nøglebegreber i denne difinition vi herefter vil udfolde. 

Værdighed

Vi bruger værdighed som det bærende princip for at mødes I respekt:

  • Om at anerkende menneskers værd
  • at have muligheder for at udvide vores horisont og værdi,
  • og værdsætte andres glæde og værdier.

Væredygtighed, Æredygtighed, Læredygtighed og Kæredygtighed

  • Væredygtighed handler om at stå stærkt i sin kerne og agere i integritet med sin identitet – med nærvær i samtidens kompleksitet.

  • Æredygtighed er evnen til at respektere og bygge videre på det, vi kommer af og der hvor vi vil hen–  forbinde fortidens læring med fremtidens vision.

  • Læredygtighed er drivkraften til at udvikle sig, lære nyt og omsætte kundskaber i praksis. 

  • Kæredygtighed er at handle med omtanke, hvor menneskelighed og relationel ansvarlighed er integreret i det, vi gør.

Cirkulære dynamikker

Det bæredygtige arbejdsliv kræver, at vi tænker i kredsløb frem for lineære forløb.

Cirkularitet

Ligesom butterfly-modellen inden for cirkulær økonomi viser materialers rejse i lukkede kredsløb, så viser vores model, hvordan erfaringer, relationer, energi og mening kan genopbygges, forstærkes og bringes i spil gennem hele arbejdslivet.

Cirkularitet er ikke blot et princip – det er en form, der forbinder fortid, nutid og fremtid i et dynamisk samspil mellem person, organisation og samfund.

Aksen er det centrale spændingsfelt og retningspunkt, hvor de fire lag (identitet, vision, kundskab, kultur) forbinder personen og organisationen. Forbindelsen skaber cirkularitet og bæredygtighed i arbejdslivet.

Kultur er en adfærdsmæssig forankring på det operationelle niveau.
Kundskab er en tiltænkt forbedring på det taktiske niveau.
Vision er en perspektivskabende innovation på det strategiske niveau.
Identitet er en mission om transformation på et universelt niveau.

Tilhør
En oplevelse af forbindelse og betydning i fællesskabet, hvor man føler sig set og inkluderet.

(Op)kvalificering
En aktiv udvikling af viden, færdigheder og perspektiver, der styrker handlekraft og læring.

Job-/rolleskifte
En justering af funktion og ansvar, som muliggør ny retning, vækst og værdi i praksis.

Karriereskifte
Et bevidst valg om forandring i livsbane og formål, forankret i personlig mening og identitet.

Tilknytning
Et relationelt bånd, der skaber fællesskab, tryghed og engagement i den daglige praksis via relationel ledelse.

Udvikling
En kontinuerlig bevægelse mod forbedring og fornyelse gennem læring og refleksion.

(Re)organisering
En justering af struktur og samarbejde for at understøtte retning, formål og forandring.

(Om)strukturering
En dyb transformation af rammer og identitet med sigte på langsigtet mening og bæredygtighed.

Alle er værdige til et godt arbejdsliv

Derfor vil et kontinuerligt fokus på, hvordan sådan et arbejdsliv ser ud gøre en verden til forskel OG gøre en forskel i verden. 

Det bæredygtige arbejdsliv kræver langsigtede visioner, en bevidst mission og ikke mindst vedholdenhed. 

Where attention goes, energy flows. 

Organisationens handlinger og værdier er udgangspunktet for den indvirkning den har for individet, samfundet og verden.

Et bæredygtigt mindset – bredt set, mangfoldig viden og inkluderende strukturer er afgørende.

Vi tror på det skabende individ, synergien, når mekanismerne mellem mennesker er optimale og vores fælles evne til forandring, når en ny fælles retning til alles bedste er sat.

Hvordan mestrer vi det bæredygtige arbejdsliv?

Et bæredygtigt arbejdsliv handler om at skabe livskvalitet gennem hele arbejdslivets cyklus – for både individ og organisation, hvor de bæredygtige resultater naturligvis også skal være i fokus.

Vi skal tage valg, vi kan bære – og lade os bære af fællesskabet.

At styrke og dyrke kulturen giver liv til dette fællesskab. 

At forbinde fortidens erfaringer med nutidens beslutninger og fremtidens potentiale.

Den fælles kultur skabes i spændingsfeltet mellem personlig identitet og organisatorisk ansvar.

Et arbejdsliv med liv i er til at holde til og holde af.

Et arbejdsliv, hvor du er tro mod dig selv, tro mod dit formål og tro mod dit gøremål. 

Et arbejdsliv med liv i

Når hverdagen giver energi vokser både trivsel, performance og fællesskab.

Mennesker forlader ikke jobbet – de forlader den dårlige stemning. Og de bedste rejser først. 

Derfor kan du hurtigt mærke en dedikeret kulturindsats på bundlinien. Både den følelsesmæssige OG den økonomiske.  

Alle mennesker ønsker ‘bare’ at føle sig set, hørt og anerkendt. 

Hvis ikke dét er tilstede, så trækker vi os – deraf begrebet silent quitting.

Dét fordrer en ny ledelsesstil, og det fordrer, at alle løfter i flok. Fordi kultur er mekanismerne mellem mennesker. Det er ikke ‘kun’ en ledelsesopgave – men den starter dér. 

Sammen kan og skal vi designe et arbejdsliv, der er bygget til mennesker. 

"Vi begriber med vores begreber, og har vi ikke begreber, hvormed vi kan begribe, så..."

Citat af Steen Hildebrandt, og vi er helt enige. 

I konteksten af det bæredygtige arbejdsliv understreger dette citat vigtigheden af at udvikle og anvende begreber, der fremmer trivsel, samarbejde og meningsfuldhed. Ved at bevidstgøre og justere vores sprog kan vi skabe en kultur, der understøtter både individets og organisationens udvikling.

Derfor har vi i Ex3 People brugt megen tid på at finde de helt rigtig begreber, hvor vi med konkrete værktøjer kan begribe og styrke det bæredygtige arbejdsliv. 

“Hvis vi ikke ændrer retning, ender vi der, hvor vi er på vej hen.”
Steen Hildebrandt

Begreber er kernen af vores metode for både data-, dialog- og dannelsesdelen. Med vores begrebsunivers og tilhørende værktøjer konkretisere vi det bæredygtige arbejdsliv, så I også kan begribe det. Både på individ- og organisationsniveauet.

“Det er noget forunderligt ved mennesket: Jeg kan udmærket vide en masse om bæredygtighed og om bæredygtig ledelse, jeg kan være ekspert i bæredygtig ledelse, men når det kommer til min egen praksis, mine egne daglige handlinger, så kan jeg finde på at gøre noget helt andet.”
Steen Hildebrandt

Netop dét faktum taler for, at vi giver processen tid – gennem dannelse. For alt for mange af os er fanget i ‘knowing-doing’ gabet. Vi ved mentalt, at vi skal gøre bedre, men vi gør det endnu ikke. Dét skal lukkes, hvis vi for alvor skal mestre det bæredygtige arbejdsliv. 

Et bæredygtigt arbejdsliv skal give det enkelte individ mulighed for at udføre sit arbejde under livs- og arbejdsvilkår, der giver gode betingelser for konstruktiv og meningsfuld deltagelse, både i det nuværende arbejde og i fremtidige jobs samtidig med, at et godt helbred og psykologisk velbefindende kan opretholdes.

I er ikke alene - og dét er vi heller ikke

Flere og flere ser vigtigheden af at knække koden til det bæredygtige arbejdsliv. Steen Hildebrandt er bare én af dem. Tænketanken Bæredygtigt Arbejdsliv, stiller skarpt på følgende væsentlige punkter:

Arbejd organisatorisk med forebyggelse og involvér dine medarbejdere

Arbejd organisatorisk med forebyggelse og skab mulighed for, at medarbejderne kan diskutere, hvad der begejstrer og belaster i arbejdet, og hvilke mulige løsninger, de ser. Samtidig bør det afklares på hvilket niveau, problemet er opstået, og hvor det bedst kan løses. Er det på et individuelt, gruppe-, ledelses- eller organisatorisk niveau?

Dette er netop kongstanken bag vores PCI® Kulturunivers. Her inviterer vi ind til en løbende og kontinuerlig datadrevet kulturdialog, som baseret på høj psykologisk tryghed, åbner op for en ærlig dialog. Kultur er mekanismer mellem mennesker og dialogmodellerne åbner for, at ansvaret tages dér, hvor det hører hjemme. Forbedringsforslag forankres dybt ved høj involvering og samskabelse. Vi har udviklet kulturanalyser og -dialogmodeller, der dækker individuelt, teams, ledelse og organisatorisk. Med øget bevidsthed dannes både mennesket, sproget og ledelsesformen. 

Ledere skal have mulighed for at blive uddannet i ledelse af arbejdsmiljø og i viden om samspil mellem produktivitet, kvalitet og arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøuddannelse for ledere bør ekspliciteres og prioriteres på linje med øvrige strategiske indsatsområder som for eksempel økonomistyring.

Ex3 People’s ledelsesTEAMuddannelse fokuserer netop på kulturlimen, der binder fagledelse, driftsledelse, personaleledelse og strategisk ledelses sammen og får det hele til at gå op i en højere enhed. Her bliver jeres ledelsespotentiale over tid udviklet og frisat, og jeres sammenhængskraft styrker hele organisationen mod en stærkere vision, identitet og ledelsespraksis. I hjælpes til at teame op og skabe bedre og sundere resultater i ledelsesteamet og for medarbejderne. Med løbende PCI® Kulturanalyser og -dialoger laver I datadrevet kulturudvikling, der gør jer skarpere i hverdagen. Formen gør, at I udvikler jer kontinuerligt og platformen sikrer, at I samler og integrerer jeres ledelsesguld. 

Styrk lederfællesskaber til fælles bedste. Styrkede ledelsesfællesskaber og bæredygtig ledelse skabes blandt andet, når man deler viden og erfaringer. Målrettet arbejde med kollegial støtte, erfaringsudveksling, sparring i forhold til konkrete, vanskelige og måske dilemmafyldte problematikker, udvikling af egen daglig ledelse etc., vil være vigtige omdrejningspunkter.

Hos Ex3 People har vi ofte oplevet, at en ledergruppe ikke nødvendigvis er et lederteam. Derfor starter vi altid med at opbygge dette vigtige fundament. PCI® Teamhjulet kan være løftestangen, eller I kan vælge vores ledelsesTEAMuddannelse, der over 30 måneder er en (ud)dannelse til hele lederteamet, der sikrer fælles retning, styrket kultur og stærke resultater – på den bæredygtige måde. 

At være opsøgende og på forkant forudsætter, at man har et godt kendskab til status på afdelingens opgaver og medarbejdernes situation. Er man som leder opsøgende, har systematisk kontakt og følger op på medarbejderne, kan det understøtte medarbejdernes ejerskab til løsninger, flow og kvalitet og, at de føler sig værdsat.

Her har vi udviklet dels data- og dialogmodeller til at understøtte netop dét samtidig med, at vi har udvikle en ledelsesTEAMuddannelse, der klæder lederen bedre på til at kunne løse den opgave også ved at arbejde med egen følelsesmæssige intelligens. 

Alle fokusområder fra tænketanken er tilgodeset i vores PCI® Værktøjskasse, som I selv kan certificeres i.

Farvel til kortsigtede løsninger, og goddag til nye langsigtede løsninger, der sikrer det bæredygtige arbejdsliv for fremtiden.

Bliv en del af bevægelsen. Støt vores crowdfunding. 

(link til vores anden landingpage)

Lad os tage en uforpligtende snak om det bæredygtige arbejdsliv

da_DKDanish